Diyor ki : "Çalışacağım ve kendimi hazırlayacağım. Ve bir gün şans kapımı çalacak."Abraham LINCOLN!                                                                                                                                                                                                                                                       Diyor ki : "Aşkın gücü, güç aşkını aştığında dünya barışa kavuşacak". Jimi Hendrix                                                                                                                                                                                                                                                       Diyor ki : "Yıldızlara ulaşmaya çalışanlar, çoğu zaman ayaklarının altındaki çiçekleri unuturlar." Jeremy Bentham

1 Ağustos 2013 Perşembe

KISA DÖNEM ASKERLİK II.KISIM

II.KISIM


Komutanların rütbelerini bilmeli miyim?
Acemilikte nöbet var mı?
Yemin töreni nedir ne zaman yapılır?
Çarşı iznine ne zaman çıkılacak?
Bilinmesi gereken kavramlar: RDM Nedir? Çarşı izni, izin- evci izni, revir, hava değişimi kavramları?
Disko cezası nedir? Ceza durumları nelerdir?
Mesleğimin askerlikte ne gibi bir artısı olur?
Usta Birliğinde napılır?
Devrecilik nedir?
Cep telefonu kullanmak?
İzin kullanmalı mı?





Komutanların rütbelerini bilmeli miyim?
Evet bilmelisiniz. Size sorulur diye değil. Bu bilgiye usta birliğinde ihtiyacınız olacak. Mesela uzman çavuşlar genelde askerden beklentiye girmez. Selam bile vermene gerek yoktur çoğuna. Ya da esas duruş vs.. Ama bir teğmen üsteğmen ne biliyim yüzbaşı binbaşı albay yarbay varsa  birliğinizde işte onlar için rütbeleri iyi bilmek lazım. Hareketiniz iyi ayarlayın ki canınız yanmasın. Zaten size el kitapları satarlar kantinde oradan alın derler.  Askerin el kitabında rütbeler de vardır. Zamanla öğrenirsiniz ezbere gerek yok.  Görerek alışacaksınız.Tanıyın yeter.

Acemilikte nöbet var mı?
Acemilikte o duyduğunuz meşhur gece nöbetleri yoktur. Sadece biz çok kalabalıktık. Ve herhangi bir hırsızlık olayına karşı 2 şer saatlik koğuş nöbetleri tuttuk. O da sallamasyon bir nöbetti. Bir de yemekhane nöbetleri vardı. Yazımın başlarında söylemiştim. Kendi bulaşığımızı kendimiz yıkıyorduk acemilikte. Her takımdan iki asker nöbet tuttuk. 40 gün boyunca bir kere denk geldi bana bu nöbet( tekrar hatırlatayım bizim birlikte 40 gündü acemilik o da özel sebeplerden geç dağıtıldık. Ancak normalde 28 güne falan acemiliğiniz biter)
Usta birliğinde gerçek nöbetleri tutarsınız. Ben cezaevi jandarmasıydım. Cezaevi kulelerinde tutuyorduk. Silahlıdır nöbetler ve uykunuzun en tatlı kısmını alır. Günde 10 saat nöbet tutan arkadaşlarım vardı. Ama bizim cezaevi taburunda nöbetler 10 günlük ve günde en fazla 5 saat genelde 2 saatti ve sık gelmezdi. Alt devreler geldikçe onlara yazılırdı. Şansınıza  artık ne olur bilemem.


Yemin töreni nedir ne zaman yapılır?
Yemin töreni sizin artık usta birer asker olduğunuzu kanıtlayan ve and içerek acemi birliğinizin bittiği bir törendir. Acemi birliğindeki bütün o yürüyüşleri  yemin töreni günü için yaparsınız. O güne kadar çoğu kez küfür ederek gına gelen yürüyüşler o gün size çok tatlı gelir. Aileler gelmiştir. Sivil bir sürü insan vardır. Her yer Atatürk resimleri ve Türk Bayrağı ile süslenmiştir. Komutanlarınız ilk ve sizin göreceğiniz son kez olmak üzere resmi geçit kıyafetlerini giyinmişlerdir. Siz kendinizi çöpçü gibi hissedersiniz. Çünkü acemi birliğindeki kamuflajlar gerçekten çok paspal bir görüntüye sahiptir. Hele kışınsa üzerinizde parkalarınız vardır (parka= askeri mont kalınca) Herkes bu kadar şıkken haliniz içler acısıdır.
Ailelerinizle henüz görüşemezsiniz. Onca gün çalıştığınız o yürüyüşü son kez yapmak üzere törenin yapıldığı alana doğru gerçekleştirirsiniz. Bulunduğun birlik ne birliği ise (ben jandarma komanda taburu idim) ona göre bir marşın vardır. (jandarma marşımız ah ah J ) Marşı söyleyerek uzunca bir yoldan yürür ve resmi tören alanındaki en yüksek rütbeliyi ( il jandarma albayı gelmişti) ve gelen misafirleri selamlar yerinize geçersiniz. Programı sunan komutan sunucunun direktiflerine göre yemini gerçekleştirirsiniz. And içer ve artık usta birer asker olursunuz. And içme işlemi silahlarla ve bayrakla dolu masalar üzerinde gerçekleşir. Aileler çok gururlanmıştır. Alkış kıyamet , sizinle fotoğraflar çektirirler. Tören bitince eğer birinci dereceden aile veya akrabanız varsa onunla evci çıkarsınız. Yoksa taburda kös kös kalır sizinle kalan arkadaşlarınızla hiçbir şey yapmadan yapayalnız zaman geçirirsiniz. (ben taburda kalmıştım ve benimle kalan arkadaşlarla  çarşı iznine çıkmıştım.)

Çarşı iznine ne zaman çıkılacak?
Çarşı iznine yemin ettikten sonra çıkabiliyorsunuz. Kısa bir acemilik olmasına rağmen inanın sivili özlüyorsunuz. Aldığınız eğitimlerden dolayı çarşıya çıkınca kendinizi bir tuhaf hissedeceksiniz söyleyim. Biz arkadaşlarla uzaylı gibi gezmiştik ilk çarşımızda J 
Çarşı sabah 09.00 da başlar ve 17.00 da biter. Eğer  birliğiniz merkezi yerlere çarşıya uzaksa zaten izninizin yarısı yolda geçer. (Ben İstanbul’ un en ücra köşesindeydim ve  merkezi yerlere gidiyordum.  Yollarda perişan oluyorduk. )

Bilinmesi gereken kavramlar: RDM Nedir?  Çarşı izni, izin- evci izni, hava değişimi?
Bu kavramları çok duyacaksınız.
RDM: rahatına düşkün asker diye espirisi geçen bir kavram. Tabii gerçekte öyle değil. Psikolojik olarak sorunları olan veya bağımlılıkları bulunan askerlere RDM denir. Rehberlik ve Danışmanlık Merkezi’nden almıştır ismini. Size acemilikten itibaren onlarca kez testler yapılacak. Komutanlarınız birebir görüşecek. Bir sorununuz var mı, psikolojik ilaçlar kullandınız mı, alkol uyuşturucu bağımlılığınız var mı vs.. İşte bu noktada eğer bu gibi bir durum varsa sizi Rehberlik ve Danışmanlık Merkezi’ne yollarlar. Ve RDM ye ayrılmışsanız birkaç kez daha gidersiniz. Usta birliğinde çoğu uyanık geçinen asker  RDM olmaya çalışır. RDM ler nöbet tutmaz, komutanlar tarafından çok zorlanmaz, çoğu görevde bulunmaz, onlara  silah verilmez . Binevi kenarda köşede tutulur. Aaa ne güzelmiş, birkaç palavra atar RDM olurum derseniz eğer, hayır kesinlikle tavsiye edilecek bir tarafı yoktur. Gerçekten sorununuz yoksa RDM olmak zaten istemezsiniz. Niye mi? Şöyle ki; RDM ler evet bir çok şeyden muaftır ama askerde kimseyi yatırmazlar. En pis işleri RDM lere verirler. Silahsız nöbetler onlara yazılır. Bulaşıkhaneye (ki usta birliğinde yemek ve bulaşık sabit askerler tarafından yapılır-yıkanır) onlara verilir. Nebiliyim ayak işlerine onlar gider. Bunca amele işleri yaptıkları yetmezmiş gibi bir de çok ciddiye alınmazlar diğerleri tarafından. Çünkü herkes onlara olağan şüpheli olarak bakar. Evet psikolojik destek görürler ama fiziken destek gördükleri söylenemez.


Çarşı İzni
Daha öncede belirttiğim gibi çarşı iznine yemin etmeden çıkamıyorsunuz. Yeminden hemen sonra çıkabilirsiniz. Birliğinizin büyüklüğüne göre her hafta ya da iki haftada bir çarşı izni kullanırsınız. Çarşı defterlerinizin olması gerekiyor. Kantinden alıyorsunuz. Yalnız çarşıların kitlenme durumu da söz konusudur. Sizin kişisel olarak aldığınız cezalar olabilir ya da birliğinize gelen yazı ile komple birlik olarak çıkamayabilirsiniz. ( Pkk, miting, gösteri bir sürü sebep nedeniyle kitlenmişti çarşımız).

İzin- Evci izni
Devletin size verdiği izni kullanmak istiyorsanız komutanlarla konuşur ve izninizi kullanırsınız. Ancak gerek yoktur. (yazının sonu izin kullanmalı mı bknz) Eğer sınavınız varsa ya da evci iznine çıkmak istiyorsanız silsile yoluyla durumu aktarırsınız. (Silsile bir konuyu en alttan üste iletmektir. Askerde bir sorununuz varsa en basit doktora gitmek istiyorsanız gidip birliğin komutanına söyleyemezsiniz. İlk önce manga komutanına onunla birlikte takım komutanına oradan bölük komutanına gider konu. Yani ast üst ilişkisi her zaman korunur.)
Sınavlar için izin almak kolaydır. Evci izni için ise komutanların hoşgörüsüne kalırsınız. Evci izni özetle: birinci dereceden akrabalarınızın haftasonu evinde kalmaktır. Ama her hafta üst üste kalmanız zordur.  Bunların haricinde aile veya akrabadan ağır hasta olan, kaza geçiren ya da vefat eden varsa izin verilir.

Hava Değişimi
Normal yaşamınızı etkileyecek bir hastalık veya kaza başınıza gelirse şafağınızdan düşmesi kaydı ile hava değişimine ayrılabilirsiniz. Örneğin eliniz bacağınız kırıldı veya ameliyat oldunuz (tabii ciddi olması gerek) 45 güne kadar ailenizin yanına gönderilirsiniz. Özellikle uzun dönem askerlerin askerden biraz olsun uzaklaşmak için bir taraflarını kırdığını görebilirsiniz. Ama zaten onlar RDM kapsamındadır çoğunlukla. Normal bir adam durup dururken bir tarafını kırmaz. (RDM yazı başlıklarından biri bknz)
Kısa dönemlerde genelde kıl dönmesi sorunu ile hava değişimine çıkanlara şahit olmuşumdur. (o kadar çok kıl dönmesi olayı gördüm ve duydum ki çok şaşırmıştım. ) Örneğin usta birliğinde de bizle olan bir arkadaş kıl dönmesi sebebi ile acemilik bitince hava değişimine gitmişti. Biz artık askerliği bitireceğiz adam çıktı geldi. Çok zorlanmıştı. Biraz da ezilmişti açıkçası. Askere ne kadar çabuk alışırsan o kadar iyidir aslında.
Dediğim gibi hava değişimine çıktığınız her gün askerliğinizden düşer.


Disko cezası nedir? Ceza durumları nelerdir?
Baştan söyleyeyim  DİSKO cezası 2013 itibariyle kaldırıldı. Genelde askere gideceklerin en korktuğu şeylerden biriydi   DİSKO. Disiplin koğuşu diyebiliriz kısaca. Yapılan disiplinsiz hareketlerin cezası olarak birlikten alınan asker eğer birliğinde yoksa disiplin koğuşlarının bulunduğu başka bir birliğe gönderilir.  Aldığı ceza günü kadar disiplin olsun diye  çeşitli amele işler yaptırılır. Dayak olayı da olurmuş. Ama şahit olmadım. Biz acemi birliğindeyken Disko için çoğu başka birlikten askerler bizim tabura gönderilirdi. Çünkü Disko cezası için merkez bizim taburdu. Ben usta birliğine geçtikten birkaç hafta sonra DİSKO cezası resmen kaldırıldı. Kendini bilmez bir sürü askerin gidebileceği bir yerdi. Yani aşırı bir suç işlemedikçe oraya gitmek imkansızdır. Ama artık bu ceza yerine fazla sayıda nöbet kitleme, askerliğin uzaması gibi cezalar veriliyor.


Mesleğimin askerlikte ne gibi bir artısı olur?
Ordunun ihtiyacı dahilinde olan meslek sahipleri uzun dönem olarak gider zaten. Ama usta birliğine teslim olunca herkese tek tek meslekleri yaptıkları iş sorulur. Birliğinizin komutanı tarafından çeşitli görevlere verilirsiniz. Sorumluluk almayın derim. Gerek yok. Ben stresli bir iş hayatı yaşadım askere öyle gittim tekrar strese girmek istemedim ve hiçbir sorumluluk almadım. Ha sunuculuk işleri yaptım birkaç kez o da resmi evraklarda yaptığım işler  yazdığı içindi mecbur kaldım. Genelde santrale, evrak işlerine ve şoförlüğe adam aranır. Yazıcı olursunuz, santralde telefon bakar faks çekersiniz. Şoför olarak da komutanın veya askerleri taşıyan minübüslerin şoförü olursunuz. Bunlar size sorulur zaten. Gönüllü olmayın derim. Askerde sorumluluk almaya hiç gerek yoktur.



Usta Birliğinde napılır?
Yazdığım şeyin çoğu usta birliğinde de devam eder. Ama usta birliğinde herkes sizden tecrübelidir. Siz tecrübe kazanana kadar ve alışana kadar biraz zorluk çekersiniz. Burada acemilikte öğrendiğiniz her şeyi uygularsınız. Tekmil verme ,selam verme, esas duruş, ast-üst ilişkisi, silsileyi uygularsınız. Size verilen görevi başınızda olan komutanla yerine getirirsiniz. Nöbetleriniz hemen başlar. Tabii bunları başlaması için silah atışlarını yapmış olmanız gerekiyor. Usta birliğine teslim olunca birkaç gün içinde atışlara gidersiniz. (Görüldüğü üzere kısa dönem de uzun dönemde iki defa atış yapılıyor. İlki acemilikte ikincisi usta birliğinde). Bir daha da silahı ateşleme gibi bir durum söz konusu olmuyor. İnşallah olmaz da. Çünkü çıkacak bir merminin hesabını vermek kolay değildir. Neyse usta birliğindeki atışlardan sonra size yeni silahınız verilir. Göreve nöbete giderken silahınızı dolu olarak alırsınız artık. Acemilikteki gibi boş değil. Usta birliğinde günler genelde birbirine benzer bazen çok sıkılırsınız ama arkadaşlarınızla zaman geçirmeye bakın. Buradaki dostluklar her zaman hatırda kalır. Sivilde de görüşürsünüz.  Kısa gibi düşünebilirsiniz gitmeden ama askerde zaman sivil hayattaki gibi değildir. Uzun dönemler sürekli şafak sayar siz de bir süre sonra onlara başlarsınız. Alay ederler: siz de askerlik mi yapıyorsunuz diye. Lakabınız poşettir. (ayrıca en altta poşet kavramı var bknz) Ama bir taraftan hepsi buruktur siz onlardan sonra gelir önce gidersiniz. Devlet herkese aynı şansı vermiş bunu kullanan size kimsenin bir şey söylemeye hakkı yoktur aslında. Ama onlar da gencecik çocuklar zor geliyor tabii onca zaman orada olmak. Anlayışlı olacak taraf siz olursunuz. Günler biter tezkere zamanına gelince şuna bak çocuk oyuncağı imiş dersiniz. Bir rahatlama gelir üstünüze bir taraftan sivil hayata başlayacağınıza inanamazsınız. Ama başlarsınız. Sivil hayat esasında daha mı zor ne çözemedimJ Şimdiden hayırlı tezkereler hepinize.



Devrecilik nedir?
Devrecilik bizim birlikte yoktu. Ama bazı askerler yapıyordu. Devrecilik özetle yeni gelen askerin ezilmesi her işin ona yaptırılmasıdır. Şafağım mı kalmış lan ile! başlayan cümleler sonu hep emirle biter. Koğuşlar eziyet olsun diye günde birkaç kez yıkatılır, kantine gönderilir, nöbetler fazlaca alt devreye yazılır en basit işlere bile onlar gönderilir. Saçma salak hiçbir anlamı olmayan bir şeydir. Çok öncelerden ciddi bir disiplin aracıymış aslında. Savaş zamanında falan devrecilik önemliymiş. Tecrübeli askerler yeni gelenler çabuk eğitilsin diye öğrendiklerini uygulatarak yenilere talimatlar verirmiş. Ama zamanımızda tamamen ego tatmin etmek isteyen çocukların işi. Ha zaten siz onların devresi değilsiniz. Ve size saygı duyulur. Hoca veya abisiniz onlar için. Ama çok zıt giden kısa dönemler olabiliyor. İnanın bana kısa dönem falan dinlemeyip çok can sıkıcı hal aldıklarını hatırlarım. Benim kimseyle problemim olmadı. Orada farklı bir psikoloji var bunu bilin.


Cep telefonu kullanmak
Beyler bu yasak olan bir durum aman deyim J Ama kullananlar varmış J Herkes kullanır kullanmayana: senin cep telefonun yok mu nasıl yani neden?  denilir. J Nasıl mı ? Yasaktır evet ama bütün komutanlar birilerinin cep telefonu kullandığını bilir. Yakalatmayın yeter. Hangi komutanın nasıl bir tavır sergileyeceğini bilirsiniz ona göre hareket edersiniz. Acemilikte götürmeyin kapıda alıveririler. Giderken alırsınız ancak. Usta birliğinde de ortamı koklayın ona göre getirin. Uzun dönem çocuklar çok yardımcı olurlar. Kimin ne zaman ava çıkacağını bilirler. Zaten bir süre sonra siz de onlar gibi olursunuz. Herkesi tanırsınız. Denetim hikayeleri vardır. Buna dikkat edin. Gerçek denetim önceden haberli olmuyor valla. Pat diye koğuşlara dalarlar. Bizim tabur inanılmaz rahattı. Komutanlar numaralarımızı isterdi. Tabii jandarmanın görevi biraz daha sivil işlere benzer. Telefonları ne zaman üstünüzde taşıyacağınızı ne zaman zula yapacağınızı öğrendiniz mi sorun yoktur. Zula yerleri de önemli.  Çok yakalatan vardı bizim taburda. Adamlara rahat batıyordu. Şu intihar olayları falan da arttı ya herkes yumuşak diye ulu orta telefonla konuşanlar vardı onlar yakalatıyordu. O kadar da kör göze parmak yapılmamalı. 
Yakalatırsanız ne olur? Birliğinizdeki komutanlara bağlı.  Rahat bir yerdeyseniz  en fazla nöbet cezası alırsınız ya da çarşınız kitlenir. Yakalayan komutanla aranız iyiyse zaten görmezden gelebilir. Şansınıza kalmış bir şey. Ama sıkı ve kurallara bağlı birlik komutanınız varsa işi mahkemeye götürebilir. Savunmanız istenir. Bizim taburda her şey rahattı. Burada asıl olan kesinlikle birliğinizdeki tavırdır. Gittiğinizde birlikte çok fazla erde telefon görürseniz cezaların da önemli olmadığını anlarsınız. Yaşayarak göreceksiniz. Ama yanınızda götürmeyin çarşı izinlerinden birinde sokarsınız içeri.
Not: Cep telefonu en çok çalınan şeydir. Modeli yüksek şeyleri sokmayın içeri. Boş yere malınızdan olmayın. 

İzin kullanmalı mı?
Elbette hayır J Sağlık ölüm kalım gibi sorunlar yoksa , sıkıldım yok özledim gibi bahanelerle izin kullanmayın. Zaten kısacık bir askerlik döneminiz var. Askerlikte bir gün bile inanın çok önemli hale gelebiliyor. Ben kullanmadım. Beş buçuk ayda bitirdim.  Onca saçma sapan insanlardan, koğuşlardan, yemek zorunda kaldığınız yemeklerden, tahammül etmek zorunda olduğunuz durumlardan bir an önce kurtulmak isteyeceksiniz emin olun.  


Aklıma gelen ve özetlediklerim bunlar. Ne anlatılırsa anlatılsın siz yaşarak göreceksiniz. Sadece merak edenlerin meraklarını gidermek için tecrübemi paylaştım. Umarım size faydası dokunur. Her şeye rağmen güzeldir askerlik. Hayatın çok farklı bir yüzüne şahit olacaksınız. Allah hayırlısı ile gidip dönmenizi nasip etsin.  Hepinize hayırlı tezkereler tekrar.

Yine de aklınıza takılan bir konu olursa hakkımda kısmından bana ulaşabilirsiniz...
paylaşmak için butonları kullabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Paylaşmayı unutmayın